istorija drvenih podova kroz vekove

Do pojave parketa, za oblaganje podova korišćene su daske hrasta ili bresta koje su nakon postavljanja, ručno brušene i premazivane voskom i lanenim uljem, a pod od dasaka, kao preteča brodskog poda, u upotrebi je sve do današnjih dana.

Korisćenje podova od masivnog drveta počelo je u Fracuskoj za vreme vladavine kralja Luja XIV kroz upotrebu mozaik parketa.

Reč “parket” potiče iz francuskog jezika, a nastala je od dve reči i to” petit parc”, što znači mali park jer je način slaganja parketnih daščica podsećao na izgled parkova koji su okruživali Versaj i druge kraljevske palate tog vremena.

Parket, koji je bio privilegija dostupna samo bogatom stanovništvu, veoma brzo je postao popularan širom Evrope, zbog čega se 17. vek smatra zlatnim periodom mozaik parketa. U početku su parketne daščice pravljene ručno, uglavnom od hrasta, a vremenom je broj vrsta drveta postajao sve veći, kao i broj modela slaganja.

Kako je parket sve više dobijao na popularnosti javila se potreba za serijskom a kasnije i industrijskom proizvodnjom. Industrijska proizvodnja parketa, počela je krajem 19. veka i omogućila je da ova vrsta podne obloge postane dostupna većem broju korisnika.

Veća potražnja na tržištu uslovila je i brži proces proizvodnje i jednostavnije modele slaganja, zbog čega su ploče mozaik parketa dvadesetih i tridesetih godina 20. veka znatno potisnute iz upotrebe, i to od strane klasičnog parketa koji je u tom periodu najčešće slagan po modelu „riblja kost". Istih godina počela je i proizvodnja lamel i mozaik parketa čije su lamele bile bez pera i utora.

Od tog perioda ploče mozaik parketa sve više su gubile svoj udeo na tržištu u odnosu na klasičan parket, ali njihova upotreba i dalje predstavlja statusni simbol. Zbog toga se ploče mozaik parketa danas najčešće postavljaju u prostorijama koje imaju reprezentativnu funkciju.

U cilju boljeg iskorišćenja drvne sirovine u drugoj polovini 20. veka razvijena je nova vrsta parketa pod nazivom “višeslojni parket” za čiju proizvodnju se osim drveta mogu koristiti i ploče na bazi drveta.

Početkom 21. veka parket i dalje predstavlja veoma cenjenu vrstu podne obloge.

Danas se za proizvodnju podova od drveta koristi preko 50 vrsta drveta. Prilikom izbora poda, osim boje i teksture drveta važan faktor predstavlja i tvrdoća drveta.

U prostorijama u kojima podovi tokom upotrebe trpe veće opterećenje i gde je habanje gornjeg sloja više izraženo, poželjno je postaviti podove izrađene od tvrđih vrsta drveta, na primer: Hrasta i bagrema. Može se reći da trenutni trend za mlađu populaciju predstavljaju podovi sa nemirnom teksturom, kakvu ima npr. zebrano ili wenge, dok nešto starija populacija prednost daje domaćim vrstama drveta: Hrastu, jasenu,bagremu i bukvi.

PROLEĆNA AKCIJA:

meni

rekli su o nama...

Darko parketar, ruši sve predrasude o majstorima. Veoma je pouzdan, temeljan i pedantan, drži se dogovora oko cene i rokova. Preporučili smo ga najmanje tri puta i svaki put su ljudi bili prezadvoljni. Svaka naša preporuka za majstora Darka je bila opravdana. Darko je majstor novog doba, veliki profesionalac i sa zadovoljstvom ga preporučujemo.

06. 04. 2012.
Aleksandra i Davor Dobrić - 0656543027
Malo ko zna kada se kaže Darko Petrović, ali kada se kaže Darko parketar, četiri stana u paviljonu broj 5 je zadovoljno, ne samo što je završen posao, nego što je to odrađeno tako pedantno i tako profesionalno, bez komentara. Darka parketara nastavljamo da preporučujemo i zbog cene jer je ubedljivo najpovoljniji u današnje vreme.

25. 03. 2011.
Nebojša Milijašević - 0638316831
Darka parketara sam angažovao po preporuci prijatelja kod koga je radio. Kod mene je postavljao laminat pre useljavanja u kuću. Supruga i ja smo prezadovoljni brzinom, kvalitetom i cenom usluge.
Majstora Darka preporučujem kada me neko pita za parket majstora

Nikola Iličin - 0652740480
Ovog mladog gospodina bih definitivno svima preporučio zbog par prostih razloga: Poštuje rokove, odgovoran je, profesionalan, kulturan, pristojan sa cenama. I jedan od bitnijih, odličan majstor.
Ne dozvolite mu da se uobrazi, ali dogovoreno sa njim smatrajte odrađeno najbolje moguće.

09. 04. 2012.
Ivan Stojanović - 063892503
Darko Petrović, parketar, je ostavio odličan utisak na mene zbog svoje profesionalnosti, stručnosti i organizovanosti.
Imala sam problem u stanu zbog pucanja cevi i izlivanja vode, usled čega je došlo do podizanja i oštećenja parketa. Majstor Darko je sanirao oštećeni parket brzo, efikasno, pedantno, tako da se ne vidi da je bila poplava.
Rado ga preporučujem svima zato što je pouzdan, tačan, kulturan, i odličan u poslu koji obavlja.

12. 12. 2011.
Jelena Rilak - 066402058
Darko parketar je što se tiče parketa odličan majstor, brz, efikasan i pedantan. Ja kao preduzimač za renoviranje stanova i kuća angažujem ga konkretno što se tiče parketa. Do sada je uradio nekoliko stanova za mene i vrlo sam zadovoljan, tako da bih ga preporučio svima koji rade podove od parketa, i što je glavno, nije skup.
Svaki stan koji je odradio za mene može da se pogledaju slike a i uživo da se vidi.

15. 04. 2012.
Milomir Polić - 0604843422

galerija naših radova